Zupa dyniowo - kokosowa
Uwielbiam zupę dyniową. Tym razem przyszła mi ochota by zupę dyniową połączyć z mlekiem kokosowym i muszę przyznać że fajnie to razem współgra, dlatego też wam polecam:)
Składniki:
- dynia (około 1kg)
- wywar mięsny lub warzywny ( najlepiej świerzo ugotowany z 3 marchewkami, 2 ziemniakami i pietruszką)
- puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz, papryka ostra
- grzanki
- Ugotować wywar mięsny lub warzywny
- Dynię obrać i pokroić w duże kawałki i zalać wywarem
- Gdy dynia będzie miękka zmiksować całość razem z marchewką i ziemniakami, doprawić solą, pieprzem i 2 płaskimi łyżeczkami ostrej papryki lub chili
- Dodać puszkę mleka kokosowego i gotowe
- Podawać koniecznie z grzankami - najlepiej własnej roboty
Też robię taką zupkę i też z mleczkiem kokosowym, zrobiłam zapas na tygodniu azjatyckim w lidlu, teraz muszę wykorzystać, a zupka wychodzi pyszna :)
OdpowiedzUsuń