Cukinia faszerowana serem i pomidorami świetna jako przystawka z grila
Chciałabym się z wami podzielić super pomysłem na przystawkę z grila. Robiłam ją tego lata wielkorotnie i za każdym razem była ona hitem grilowego spotkania. Robi sie ją bardzo łatwo a smakuje rewelacyjnie.Składniki:
- cukinia (wielkości zielonego ogórka będzie najlepsza)
- ser feta, mozarella lub żółty (jaki tam akurat mamuy w lodówce)
- suszone pomidory
- Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki przy użyciu skrobaczki do warzyw. Kolejno kroimy plasterki wzdłuż cukini z jednej strony, aż dojdziemy do momentu gdzie cukinia będzie na tyle szeroka, że skrobaczka już nie będzie obejmować zielonej skórki
- Potem obracamy cukinię na drugą stronę i robimy to samo. Przeważnie środek cukini zostaje niewykorzystany
- Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki lub kwadraciki i to samo robimy z serem
- Bierzemy teraz do ręki kawałek sera i pomidora i obwijamy go jak najściślej plasterkiem cukini i przekłuwamy wykałaczką żeby nam się całość ładnie trzymała
- Cukini nie trzeba już solić bo ser jest słony ale wartą ją obtoczyć z zewnątrz oliwą z pomidorów suszonych
- Piec na grilu z obu stron aż się odrobinę zaruminieni
SMACZNEGO!!!
ło jejku, jakie śliczne te cukoniowe ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam bo są tak samo smaczne:)
OdpowiedzUsuń