Muffinki bananowo - orzechowe z czekoladą
Chciałabym wam przedstawić mój ulubiony przepis na coś słodkiego i pysznego, co łatwo się robi i zawsze ale to zawsze wychodzi pyszne! Jest to doskonały przepis gdy potrzebujemy zrobić coś na szybko np. dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie zajmuje najwyżej 10 min i 20 min pieczenie. Dodam jeszcze tylko tyle, że zawsze wszystkim smakuje i większość osób po zjedzeniu muffinków pyta o przepis:) A ja te wspaniałe muffinki odkryłam na blogu Asi. W wersji oryginalnej bez orzechów też są doskonałe.
Składniki:
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 7 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- pół tabliczki ulubionej czekolady
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
- Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i ubijamy.
- Następnie dodajemy rozgniecione widelcem banany, cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i orzechy. Całość mieszamy mikserem.Ciasto powinno być dość lejące, wtedy będziemy mieć pewność że muffinki nie będą suche.
- Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.
- Masą wypełniamy dowolne foremki muffinkowe (moim zdaniem najlepsze wychodzą z blaszanej formy na muffinki).
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach aż się zarumienią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)