poniedziałek, 2 września 2013

Muffinki bananowo - orzechowe z czekoladą

Muffinki bananowo - orzechowe z czekoladą


Chciałabym wam przedstawić mój ulubiony przepis na coś słodkiego i pysznego, co łatwo się robi i zawsze ale to zawsze wychodzi pyszne! Jest to doskonały przepis gdy potrzebujemy zrobić coś na szybko np. dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie zajmuje najwyżej 10 min i 20 min pieczenie. Dodam jeszcze tylko tyle, że zawsze wszystkim smakuje i większość osób po zjedzeniu muffinków pyta o przepis:) A ja te wspaniałe muffinki odkryłam na blogu Asi. W wersji oryginalnej bez orzechów też są doskonałe.



Składniki:
  • 3 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pół tabliczki ulubionej czekolady
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
  •  Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i ubijamy.
  • Następnie dodajemy rozgniecione widelcem banany, cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i orzechy. Całość mieszamy mikserem.Ciasto powinno być dość lejące, wtedy będziemy mieć pewność że muffinki nie będą suche.
  •  Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.
  •  Masą wypełniamy dowolne foremki muffinkowe (moim zdaniem najlepsze wychodzą z blaszanej formy na muffinki).
  • Pieczemy 20 minut w 180 stopniach aż się zarumienią.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)