Sok malinowy niezastąpiony zimą
Bardzo prosty przepis na sok. Może komuś się przyda bo malinkowy sezon trwa. Pomysł zaczerpnięty tutaj.
Składniki:
- maliny
- cukier
- Maliny (ile tam mi się uda uzbierać) zasypuje cukrem w garnku i odstawiam na jakiś czas ( w zależności kiedy znajdę odpowiednią chwilę by to dokończyć, malinki czekają dzień lub dwa aż puszczą sok). Można też przystąpić do dzieła od razu. Cukru sypę na oko ale dość sporo, tak żeby było go widać na wierzchu malin po posypaniu.
- Nastęnie całość zagotowuję i czekam, aż maliny się trochę rozpadną.
- Maliny przecieram następnie przez sito (nie bardzo dokładnie bo resztki używam do nalewki) i pozostały sok zagotowuję i jeszcze troszkę dosładzam, tak by powstał gęsty i słodki syrop. Im gęstrzy i słodszy sok nam powstanie tym lepiej - będziemy go mogli używać jako sosu do deserów jak również do herbatki.
- Sok przelewam do słoiczków i pasteryzuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)