wtorek, 10 września 2013

Syrop malinowy na przeziębienie - niepasteryzowany



Syrop malinowy na przeziębienie - niepasteryzowany



Oto przepis na sok malinowy niegotowany i niepasteryzowany by zachował jak najwięcej swoich leczniczych właściwości. Przepis dostałam od Kasi, która ten sok robi co roku i w zimie leczy nim swoje dzieci gdy sie przeziębią. Warto mieć go pod ręką gdy przyjdą pierwsze mrozy:)

Składniki:
  • 3 litry malin
  • 2 litry wody
  • 2 dkg kwasku cytrynowego
  • cukier
Wykonanie:

  • 3 litry malin zalać dwoma litrami przegotowanej i wystudzonej wody
  • wsypać około 2 dkg kwasku cytrynowego i odstawić na 24 godziny
  • całość przecedzić
  • następnie dodać cukier w proporcji: 1 kilogram cukru na 0,5 litra soku  (lub dodajemy cukier do momentu aż się będzie rozpuszczał)

Tak sporządzony sok możemy rozlać do butelek i  odstawić w zimne i ciemne miejsce (nie powinien sie zepsuć jeśli będzie odpowiednio przechowywany). Ja swój przechowuję w lodówce.


3 komentarze:

  1. Przepyszny- ulubione lekarstwo moich dzieci, mam nadzieję, ze nie zaczną celowo się przeziębiać żeby dostawać więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy kwasek cytrynowy można zastąpić cytryną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym raczej została przy kwasku cytrynowym, choć teroretycznie cytryna powinna go móc zastąpić. Jako, że ten sok ma nie być z zasady pasteryzowany wolałabym jednak użyć kwasku. Jeśli sie jednak zdecydujesz na cytrynę daj znać jak poszło:)

      Usuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)