Syrop malinowy na przeziębienie - niepasteryzowany
Oto przepis na sok malinowy niegotowany i niepasteryzowany by zachował jak najwięcej swoich leczniczych właściwości. Przepis dostałam od Kasi, która ten sok robi co roku i w zimie leczy nim swoje dzieci gdy sie przeziębią. Warto mieć go pod ręką gdy przyjdą pierwsze mrozy:)
Składniki:
- 3 litry malin
- 2 litry wody
- 2 dkg kwasku cytrynowego
- cukier
- 3 litry malin zalać dwoma litrami przegotowanej i wystudzonej wody
- wsypać około 2 dkg kwasku cytrynowego i odstawić na 24 godziny
- całość przecedzić
- następnie dodać cukier w proporcji: 1 kilogram cukru na 0,5 litra soku (lub dodajemy cukier do momentu aż się będzie rozpuszczał)
Tak sporządzony sok możemy rozlać do butelek i odstawić w zimne i ciemne miejsce (nie powinien sie zepsuć jeśli będzie odpowiednio przechowywany). Ja swój przechowuję w lodówce.
Przepyszny- ulubione lekarstwo moich dzieci, mam nadzieję, ze nie zaczną celowo się przeziębiać żeby dostawać więcej:)
OdpowiedzUsuńA czy kwasek cytrynowy można zastąpić cytryną?
OdpowiedzUsuńJa bym raczej została przy kwasku cytrynowym, choć teroretycznie cytryna powinna go móc zastąpić. Jako, że ten sok ma nie być z zasady pasteryzowany wolałabym jednak użyć kwasku. Jeśli sie jednak zdecydujesz na cytrynę daj znać jak poszło:)
Usuń