Chleb pszenno - żytni z suszonymi pomidorami na zakwasie
Kolejna propozycja na pyszny chlebek domowej roboty. Suszone pomidory dosknale się nadają jako dodatek do chleba. Polecam.
Składniki:
- ok 300g mąki żytniej razowej
- ok 300g mąki pszennej
- woda
- sól (1-2 łyżeczki)
- mały lub średni słoiczek suszonych pomidorów ( Około 8 dużych suszonych połówek)
- zakwas
Zakwas:
Ja otrzymałam już gotowy. Po wyrobieniu ciasta na chleb odkładam 1-2 łyżeczki ciasta do słoiczka, które po około 3 dniach staje się zakwasem na kolejny raz.
Przepis na przykładowy zakwas możecie znaleźć pod poniższymi linkami:
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki: mąkę (w sumie około 650-700g), zakwas, pokrojone suszone pomidory, 1,5-2 łyżeczki soli. Wszystko zalewamy około 400-500ml wody. Ciasto można wyrobić ręcznie lub mikserem. Ja załączam mikser na wolnych obrotach i zostawiam na 10 minut. Ciasto musi mieć konsystencję dosyć zbitą, ale jeśli widzimy, że mikser się "męczy" dolewamy trochę wody. Ciasto nie powinno jednak być zbyt lejące.
- Po wyrobieniu ciasta odkładamy do słoiczka 1-2 łyżki ciasta jako zakwas na następny raz.
- Formę keksówkę, dł.ok 35cm lub więcej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto. Następnie całość przykrywamy szmatką i zostawiamy na około 10 godzin aż ciasto wyrośnie.
- Gdy ciasto wystaje około 2cm ponad blaszkę wkładamy je do zimnego piekarnika i załączamy piekarnik na 200 stopni (bez nawiewu) około 50-60 min w zależności od piekarnika. Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)