Chleb żytni 100% na zakwasie z dynią i słonecznikiem
Tym razem chlebek upieczony tylko z mąki żytniej - wyszedł pyszny jak zwykle:) Oto przepis:
Składniki:
- 400g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki żytniej razowej
- woda
- sól (1-2 łyżeczki)
- około 100gr ziaren słonecznika
- około 100gr pestek dyni
Zakwas:
Ja otrzymałam już gotowy. Po wyrobieniu ciasta na chleb odkładam 1-2 łyżeczki ciasta do słoiczka, które po około 3 dniach staje się zakwasem na kolejny raz.
Przepis na przykładowy zakwas możecie znaleźć pod poniższymi linkami:
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki: mąkę (w sumie około 650-700g), zakwas, ziarna słonecznika i dyni, 1,5-2 łyżeczki soli. Wszystko zalewamy około 400-500ml wody. Ciasto można wyrobić ręcznie lub mikserem. Ja załączam mikser na wolnych obrotach i zostawiam na 10 minut. Ciasto musi mieć konsystencję dosyć zbitą, ale jeśli widzimy, że mikser się "męczy" dolewamy trochę wody. Ciasto nie powinno jednak być zbyt lejące.
- Po wyrobieniu ciasta odkładamy do słoiczka 1-2 łyżki ciasta jako zakwas na następny raz.
- Formę keksówkę, dł.ok 35cm lub więcej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto i na wierzch posypujemy odrobinę ziarnami. Następnie całość przykrywamy szmatką i zostawiamy na około 10 godzin aż ciasto wyrośnie.
- Gdy ciasto wystaje około 2cm ponad blaszkę wkładamy je do zimnego piekarnika i załączamy piekarnik na 200 stopni (bez nawiewu) około 50-60 min w zależności od piekarnika. Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!
Mniam, rewelacyjny chlebek. Przygotowałam, upiekłam, posmakowałam :-)Dorota
OdpowiedzUsuń