Zapiekanka warzywna z dynią, bakłażanem i cukinią ( bez nabiału)
Miałam ochotę na zapiekankę warzywną z dynią i bakłażanem. Oto połączenie jakie wymyśliłam by wyszło coś pysznego, zawierało tegoroczne warzywa z ogródka lecz nie zawierało nabiału. Eksperyment się udał i wyszła wyśmienita zapiekanka. Polecam:)Składniki:
- Dynia (jedna mała)
- Cukinia (jedna średnia lub pół dużej)
- Pomidory (koktajlowe ok 250 g lub dwa zwykłe)
- 1 bakłażan
- 5-6 ziemniaków
- Pół słoiczka suszonych pomidorów (125g)
- Sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano lub rozmaryn
- Dynię obrać i pokroić w dość cienkie plastry.
- Cukinię obrać i pokroić w kostkę około 1cmx1cm
- Pomidorki pokroić w kostkę
- Cukinię i pomidorki udusić na patelni
- Bakłażana pokroić na plastry ok 0,5 cm grubości i zgrilować na patelni
- Ziemniaki obrać i pokroić w dość cienkie plastry a następnie wrzucić je do osolonej gotującej się wody na około 5 min (nie rozgotować)
- Pomidory suszone pokroić w drobną kostkę
- Następnie na dno naczynia do zapiekania wylać nieco oleju by spód nam się nie przypalił i zacząć układać kolejno warstwy: połowę pokrojonej dyni, opruszyć solą, pieprzem i oregano lub rozmarynem, następnie równomiernie rozsypać suszone pomidory
- Kolejnie nałożyć warstwę bakłażana (zużyć cały) a na to warstwę cukini uduszonej z pomidorami ( doprawionej solą i majerankiem)
- Następnie ułożyć warstwę ziemniaków, odrobinę posolić, posypać papryką ( można również posypać żółtym serem - dla tych którzy nie unikają nabiału i kalorii:))
- Na wierzchu ukłożyć pozostałą dynię i obficie skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek
- Piec około godziny w 180 stopiach ( pierwsze pół godziny pod przykryciem) aż do zarumienienia się dyni
O a ja mam dynie, cukinię, pomidory i bakłażan z własnej uprawy, więc sobie taką zrobię, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńpolecam :0daj znać czy smakowało:) a propos bakłażana to masz go jakoś pod folią czy normalnie jak cukinię? Bo jak nie jest trudno go wychodować to za rok też sobie posadzę, bo resztę warzyw też mam:)
OdpowiedzUsuń