Grecka musaka - zapiekanka mięsna z bakłażanem według przepisu Magdy Gessler
Natknęłam się w sklepie na bardzo ładne i tanie bakłażany - i tak powstał pomysł by wykorzystać je w greckiej zapiekance, którą miałam okazję spróbować dawno temu w greckiej knajpce. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaki życia, bo uznałam że przepis Magdy Gessler na pewno jest świetny - i się wcale nie pomyliłam. Musaka wyszła bardzo delikatna w smaku i mimo obecności mięsa i dość dużej ilości sera żółtego, bardzo lekka. Polecam wszystkim:)
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe zmielone w skepie)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 4 bakłażany
- 3 świeże pomidory pokrojone w kostkę
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku (w oryginalnym przepisie jest 6)
- 3 łyżki oleju
- 100 ml czerwonego wina
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól
Wykonanie:
- Bakłażany pokroić w plasterki, posolić i odstawić na około 20 min.
- W międzyczasie zeszklić na oleju cebulkę z czosnkiem. Do tego dodać mielone mięso, posolić i smażyć około 5 min, mieszając.
- Następnie dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wino i wszystko duzić razem około 10 min pod przykryciem.
- Bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody i soli ( można je wcześniej wypłukać pod bierzącą wodą ale ja się bałam że będą później niesłone).
- Naczynie do zapiekania spryskać olejem i układać kolejno warstwy : bakłażany, sos mięsny, bakłażany, sos mięsny i na koniec bakłażany. Wszystkie warstwy dobrze ugnieść ręką żeby się wyrównały i posypać startym żółtym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 40 min do zarumienienia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)