Placuszki dyniowe
Jeśli zostało nam trochę dyni, z którą nie wiadomo co zrobić polecam placuszki dyniowe. Robi się je tak samo jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniaków używamy dyni. Mają bardzo łagodny słodkawy smak. Polecam.
Składniki:
- dynia ( około 2-3 szklanki startej na grubej tarce dyni)
- 2 łyżki mąki
- jajko
- sól, cukier do smaku
- Startą dynię umieścić w misce, posolić, dodać jajko i odczekać chwilkę aż dynia puści trochę soku
- Dodać mąkę i wymieszać żeby powstała klejąca masa
- Smażyć z obu stron na złoty kolor
- Wyjmować na bibułkę lub ręcznik papierowy i odcisnąć maksymalną ilość tłuszczu
- Podawać z cukrem waniliowym lub z cukrem pudrem. Wyśmienite są polane słodką śmietaną, ale to już dla tych co mogą beztrosko jeść nabiał:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)