piątek, 8 listopada 2013

Racuchy bez mleka

Racuchy bez mleka

Od czasu do czasu po prostu trzeba zjeść coś pysznego. Racuchy to świetna propozycja na kolację gdy za oknem zimno, wieje lub pada. Pyszne placuszki jabłkowo - cynamonowe świetnie nas rozgrzeją i poprawią chumor. Moja propozycja to racuchy bez mleka na drożdżach instant. Wyszły pyszne i od razu spałaszowaliśmy wszystkie z Januszem:) Poracja dla dwóch głodnych osób:)

Jeśli nie macie w domu drożdży albo wolicie zdrowszą wersję racuszków z amarantusem sprawdźcie mój przepis na placuszki z jabłkami i amarantusem.

Składniki:
  • szklanka mąki
  • szklanka wody mineralnej gazowanej (zamiast mleka)
  • pół opakowania drożdży instnt (3,5 g)
  •  1 jajko (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
  
  • Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże i wymieszać.
  • Dodać jajko i wodę, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.
  • Do ciasta dodać jabłka, cynamon i wymieszać.
  • Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym by pozbyć się jak największej ilości tłuszczu.
  • Można podawać udekorowane jabłkiem, cynamonem i koniecznie posypane cukrem pudrem (samo ciasto nie jest bardzo słodkie).
 SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Super racuchy :) Uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejuuu, jak ja uwielbiam racuchy. A jakos rzadko je robie.
    Czasem sie po prostu nie chce, po gotowaniu obiadu.
    A na obiad niestety nie moglabym tego zrobic bo moj maz za nic by sie nimi nie najadl.
    Ale swietny pomysl, ze bez mleka.. jak juz nie ma nic w domu, to mozna zrobic racuszki, ktore zawsze smakuja pysznie!

    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)