Racuchy bez mleka
Od czasu do czasu po prostu trzeba zjeść coś pysznego. Racuchy to świetna propozycja na kolację gdy za oknem zimno, wieje lub pada. Pyszne placuszki jabłkowo - cynamonowe świetnie nas rozgrzeją i poprawią chumor. Moja propozycja to racuchy bez mleka na drożdżach instant. Wyszły pyszne i od razu spałaszowaliśmy wszystkie z Januszem:) Poracja dla dwóch głodnych osób:)
Jeśli nie macie w domu drożdży albo wolicie zdrowszą wersję racuszków z amarantusem sprawdźcie mój przepis na placuszki z jabłkami i amarantusem.
Jeśli nie macie w domu drożdży albo wolicie zdrowszą wersję racuszków z amarantusem sprawdźcie mój przepis na placuszki z jabłkami i amarantusem.
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka wody mineralnej gazowanej (zamiast mleka)
- pół opakowania drożdży instnt (3,5 g)
- 1 jajko (można pominąć)
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 duże jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże i wymieszać.
- Dodać jajko i wodę, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.
- Do ciasta dodać jabłka, cynamon i wymieszać.
- Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym by pozbyć się jak największej ilości tłuszczu.
- Można podawać udekorowane jabłkiem, cynamonem i koniecznie posypane cukrem pudrem (samo ciasto nie jest bardzo słodkie).
Super racuchy :) Uwielbiam je
OdpowiedzUsuńJejuuu, jak ja uwielbiam racuchy. A jakos rzadko je robie.
OdpowiedzUsuńCzasem sie po prostu nie chce, po gotowaniu obiadu.
A na obiad niestety nie moglabym tego zrobic bo moj maz za nic by sie nimi nie najadl.
Ale swietny pomysl, ze bez mleka.. jak juz nie ma nic w domu, to mozna zrobic racuszki, ktore zawsze smakuja pysznie!
Zapraszam do siebie.