Muffinki dyniowe z lukrem cytrynowym
Tym razem skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na muffinki bananowe lecz banany zastąpiłam farszem dyniowym. Eksperyment bardzo udany bo muffinki wyszły pyszne, delikatne w smaku. Później dorobiłam jeszcze lukier cytrynowy, który rewelacyjnie się tu wpasował. Polecam wszystkim miłośnikom dyniowych przysmaków:)
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego miąższu dyni
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- 7 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- sok z cytryny i cukier puder (do zrobienia lukru)
Wykonanie:
- Dynię (300 - 500g) kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i miksujemy na gładką masę (ja ugniatam tłuczkiem do ziemniaków)
- Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i ubijamy.
- Następnie dodajemy dynię (1 szkanka gotowego miąższu), cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia i całość mieszamy mikserem. Ciasto powinno być dość lejące, wtedy będziemy mieć pewność że muffinki nie będą suche.
- Masą wypełniamy dowolne foremki muffinkowe do 3/4 wysokości
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aż się zarumienią.
- Polecam polać lukrem cytrynowym ( 2 łyżki soku z cytryny podgrzać w kąpieli wodnej i rozpuszczać w niej cukier puder do uzyskania pożądanej konsystencji )
Kolejny ciekawy przepis do wypróbowania. Akurat mam dynię na stanie, więc może już jutro :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)!
OdpowiedzUsuń