Prażuchy
Nieraz to co najprostsze jest najsmaczniejsze. Ja uwielbiam odkrywać właśnie takie dania. Jednym z nich są prażuchy, sa tak proste w przygotowaniu, z tak niewielu składników a smak mają obłędny (szczególnie dla wielbicieli ziemniaków:)). A więc do dzieła.
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- Ziemniaki obieramy i gotujemy jak zwykle, lecz w połowie gotowania zasypujemy wierzch mąką. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.
- Ziemniaki odcedzamy ale tak by mąka pozostała w garnku.
- Ubijamy całość i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić. Powstaje lepka i ciągnąca się masa. Okazuje się, że ziemniaki są tak pyszne że już nic nie trzeba dalej robić.
- Jeśli nie zależy nam na pochłonięciu dodatkowych kalorii, to powstałą masę możemy podsmażyć na patelni razem z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)