wtorek, 3 grudnia 2013

Dynia marynowana w zalewie słodko - kwaśnej

Dynia marynowana w zalewie słodko - kwaśnej

Wiele osób polecało mi dynię w zalewie słodko - kwaśnej jako pyszne wspomnienie smaków dzieciństwa. Ja nigdy nie miałam okazji spróbować więc postanowiłam sama taką zrobić. Przepis znalazłam tutaj. Robi się ja bardzo prosto, wystarczy dynię pokroić, zalać przygotowaną zalewą i gotowe. W takiej formie można ją wykorzystać do obiadu ( mój mąż, który za dynią nie przepada stwierdził, że smakuje jak marchewka), jako przystawkę, do mięs i do kanapek. Jeśli generalnie lubicie warzywa w zalewie octowej taka dynia na pewno będzie wam smakować.

Składniki:
  • 1 duża dynia
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 6 szklanek wody
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • 10 czubatych łyżek octu
  • goździki około 15 sztuk (opcjonalnie, jeśli lubicie ich aromat)
  • sól
Wykonanie:
  • Dynię pokroić w półksiężyce, obrać ze skóry i wydrążyć miąższ. Pokroić w mniejszą kostkę.

  • W dużym garnku zagotować wodę, dodać odrobinę soli i na wrzątek wrzucić pokrojoną dynię.
  • Gdy woda zacznie wrzeć natychmiast wyjąć dynię łyżką cedzakową do przygotowanych słoików.
  • W osobnym garnku przygotować zalewę: dodać wodę, ocet jabłkowy, cukier, ziele, goździki i całość zagotować.
  • Gorącą jeszcze dynię zalać gotującą zalewą, słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem na ściereczce. Całość przykryć i zostawić tak do ostygnięcia. Nie trzeba już pasteryzować.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. A u mnie to koszmar z dzieciństwa... Tak jak dynię lubię, do tej nie umiem się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)