Dynia marynowana w zalewie słodko - kwaśnej
Składniki:
- 1 duża dynia
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 6 szklanek wody
- ziele angielskie - 5 ziaren
- 10 czubatych łyżek octu
- goździki około 15 sztuk (opcjonalnie, jeśli lubicie ich aromat)
- sól
- Dynię pokroić w półksiężyce, obrać ze skóry i wydrążyć miąższ. Pokroić w mniejszą kostkę.
- W dużym garnku zagotować wodę, dodać odrobinę soli i na wrzątek wrzucić pokrojoną dynię.
- Gdy woda zacznie wrzeć natychmiast wyjąć dynię łyżką cedzakową do przygotowanych słoików.
- W osobnym garnku przygotować zalewę: dodać wodę, ocet jabłkowy, cukier, ziele, goździki i całość zagotować.
- Gorącą jeszcze dynię zalać gotującą zalewą, słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem na ściereczce. Całość przykryć i zostawić tak do ostygnięcia. Nie trzeba już pasteryzować.
A u mnie to koszmar z dzieciństwa... Tak jak dynię lubię, do tej nie umiem się przekonać :)
OdpowiedzUsuń10 czubatych łyżek cukru
OdpowiedzUsuń10 czubatych łyżek cukru
OdpowiedzUsuń