czwartek, 19 września 2013

Lazania z dynią i szpinakiem (bez nabiału)

Lazania z dynią i szpinakiem (bez nabiału)


 Już od dawna miałam ochotę na warzywną lazanię z dynią i ze szpinakiem. Jest to moje ulubione danie z dyni. Niestety oryginalny przepis był z białym serem i ze śmietaną, dlatego musiałam nieco zmodyfikować, ale obiecuję że kiedyś pojawi się tu też oryginał. Na razie wersja dla tych, którzy szukają ciekawych smaków bez dodatku serów i mleka. Danie polecam również karmiącym mamom:)


Składniki:

  • 2 do  2,5 kg dyni (obranej i pokrojonej)
  • opakowanie mrożonego szpinaku (500g)
  • 1 cukinia
  • pomidory do sosu pomidorowego (mogą byż z puszki) i kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 duże opakowanie makaronu lasagne
  • czosnek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
  • 1 jajko (opcjonalnie)
 Wykonanie:

  •  Dynię pokroić na duże kawałki i ugotować w osolonej wodzie (można dodać dwa lub trzy ziemniaczki do gotowania, żeby dynia miała gęstszą konsystencję). Następnie odcedzić, włożyć do garnka i ubić tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować. Farsz dyniowy należy doprawić solą, rozmarynem i ostrą papryką ( około dwóch małych łyżeczek)
  • Szpinak rozmrozić (można na patelni jeśli zapomnimy wcześniej) i poddusić na łyżce oliwy z czosnkiem (pod koniec możemy dodatkowo wbić jedno jajko i wymieszać). Pamiętajcie żeby szpinak dobrze doprawić.
  • Cukinię pokroić w plastru i zgrilować na patelni (również doprawić solą, pieprzem, ziołami)
  • Z pomidorów należy zrobić sos pomidorowy, którym polejemy wierzch lazani. Ja podsmażam pomidory na oliwie, dodaje odrobinę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia smaku, sól, pieprz, zieloną pietruszkę  i całość duszę aż powstanie dość gęsty sos. Można użyć świerzych pomidorów ( u mnie były to pomidory kotajlowe) lub gotowych z puszki.
  • Gdy wszystko juz gotowe przystępujemy do układania warstw. Ja nigdy nie gotuję makaronu gdy robię lazanię ale pamiętajcie że jeśli tego nie robimy to makaron będzie mało słony (gotując makaron zawsze robimy to w osolonej wodzie), dlatego pamiętajmy żeby lepiej przyprawić poszczególne warstwy warzyw.
  • Na dno naczynia do zapiekania wylewamy odrobinę oleju i układamy warstwę makaronu
  • Na warstwę makaronu wykładamy 1/3 naszej masy dyniowej, warstwę makaronu oraz kolejną warstwę dyni i kolejną warstwę makaronu
  • Staramy się równomiernie rozsmarować warstwę szpinaku, a następnie układamy kolejną warstwę makaronu na którą wykładamy już resztę dyni. 
  • Bezpośrednio na dyni kładziemy zgrilowaną cukinię i przykrywamy kolejną warstwą makaronu
  •  Ostatnią warstwą będzie nasz sos pomidorowy. Możemy jeszcze ułożyć na wierzchu plasterki pomidorków na ozdobę i całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w 180 stopniach.
 Tak wygląda po upieczeniu


 Polecam z sosem czosnkowym smakuje wybornie ( ale to znowu dla tych co mogą nabiał:))



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)