Pomysł na śniadanie na ciepło - kasza jaglana z pomidorami i z szynką
Kasza jaglana jest świetną alternatywą na śniadanie zamiast zwykłych kanapek. Idealna na śniadanie by zdrowo zacząć dzień.
Kaszę jaglaną można ugotować świeżą, ale doskonale nadaje się ta, która została z poprzedniego dnia.
Składniki:
- kasza jaglana ( około 3/4 szklanki ugotowanej kaszy)
- szynka (lub inna wędlina, którą akurat mamy do wykorzystania)
- pomidorki (mogą być koktajlowe lub zwykłe, jakie akurat posiadamy)
- zioła i przyprawy według upodobań
- Jeśli nie mamy ugotowanej kaszy jaglanej, gotujemy około pół szklanki według przepisu na opakowaniu. Ja po wypłukaniu kaszy zalewam ją wodą tak żeby woda była około 2 cm ponad powierzchnie kaszy i gotuję pod przykryciem. Po zagotowaniu się wody pilnujemy by kasza gotowała się bardzo powoli przez 10 - 15 min. Nie mieszamy. Po ugotowaniu przykrywamy garnek ściereczką i możemy poczekać aż jeszcze odrobinę dojdzie (10-15min), ale niekoniecznie.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżeczkę masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Na patelni podsmażamy pomidorki i po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę.
- Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, ale ostrożnie bo wędliny są już bardzo słone.
- Dodajemy kaszę jaglaną i całość mieszamy.
- Na koniec nie zapominamy o porcji żelaza i vit C - czyli posypujemy obficie zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)