Schudnij - poczuj się lżej - zastąp kaszą jaglaną chleb
Która kobieta nie chciałaby poczuć się lżej i zrzucić kilogram lub dwa? Założę się że niejedna z was:) Ja mam na to doskonały sposób a co najważniejsze bardzo dla nas zdrowy. Polega on na zastąpieniu pieczywa wszelkiego rodzaju kaszą jaglaną. Kto ją lubi nie będzie miał żadnego problemu.
Niestety dzisiejsze pieczywo dostępne na rynku nie jest już ani tak smaczne ani zdrowe jak kiedyś. Pełno w nim wypełniaczy i różnych dziwnych substancji, których w chlebie wcale nie powinno być. Dlatego jeśli sami nie pieczemy chlebka (wtedy dokładnie wiemy z czego się składa) to powinniśmy ograniczyć jego spożywanie. Nie wspomnę już o tym, że w większości mniejszych marketów ciepłe i chrupiące pieczywko tam sprzedawane jest po prostu rozmrażane i pieczone bezpośrednio w sklepie - owszem kupione cieplutkie jest bardzo smaczne, ale zdrowe niestety nie jest wcale.
Dlatego proponuję wam eksperyment - zastąpcie chlebek kaszą jaglaną. Macie ochotę na śniadanie na parówki i potrzebujecie do tego chlebka? Parówki z kaszą jaglaną z dodatkiem zielonej pietruszki i odrobiny suszonych pomidorów jest świetnym i pysznym zamiennikiem. Dodatkowo polewając kaszę oliwą z oliek w której pływają pomidorki przemycamy w smaczny sposób porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają przemianę materii niosąc dodatkowo szereg innych korzyści dla naszego organizmu (więcej przeczytacie tutaj i tutaj).
Generalnie kaszę zawsze warto polać jakimś zdrowym olejem - njlepiej lnianym, tłoczonym na zimno i przechowywanym w lodówce lub oliwą z oliwek czy też najzwyklejszym olejem rzepakowym - zyskuje bardzo dużo na smaku a my mamy okazję zjeść olej w formie zdrowej czyli nieprzetworzomej na szkodliwe dla organizmu tłuszcze nasycone (czyli takie które powstaja podczas smażenia).
Oto przepis na prostą i pyszną kaszę jaganą z parówkami:
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- około 1 szklanki wody
- 2 parówki dobrej jakości (ważne by zawartość mięsa była większa niż 80% i nie było żadnego MOM - mięsa oddzielanego mechanicznie)
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- kilka pomidorków suszonych z zalewą z oliwy z oliwek ( 3 łyżki)
- sól do smaku
- Kaszę jaglaną uprażyć w garnku w którym będziemy ją gotować ( prażymy do momentu aż kasza zacznie wydzielać delikatny zapach, nie za długo żeby jej nie przypalić)
- Następnie kaszę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i wylewamy tą wodę.
- Zalewamy kaszę ponownie wrzątkiem i solimy odrobinkę (około szklanki wrzątku na pół szklanki kaszy jaglanej) tak by kasza gotując się wchłoneła całą wodę ale się nie przypaliła - gotujemy na małym ogniu przez 10 min
- Dodajemy pokrojone ugotowane parówki, pokrojone pomidorki razem z zalewą oraz pietruszkę, mieszamy i pałaszujemy ten zdrowy posiłek:)
Sama na sobie sprawdziłam, że ograniczając pieczywo można w bardzo łatwy sposób zrzucić troszkę kilogramów. Nie mówię tu o wielkim chudnięciu ale o poczuciu się lżejszym:) Powodzenia, dajcie znać czy u was też to zadziałało???
Zobaczcie inne proste pomysły na kaszę jaglaną:
- kasza jaglana z cebulka i jajkiem
- kasza jaglana z dynią
- Cukinia duszona z pomidorami w towarzystwie kaszy jaglanej
SMACZNEGO!
Polecam, polecam, polecam i jeszcze raz polecam kaszę jaglaną - jest faktycznie delikatniejsza od gryczanej, bardzo zdrowa no i pasuje do wszystkiego. Ja będę jeszcze namawiać do jedzenia kaszy jaglanej w kolejnych postach, bo widzę że dużo ludzi o niej wie ale jakoś boji się spróbowac. Daj znać jak już spróbujesz czy smakowało. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny wspaniały przepis! Kupiłam nawet parówki z 93% zawartością mięsa i bez MOM. To był pyszny sobotni obiad :)
OdpowiedzUsuń