Odchudzone muffinki bananowe na mące orkiszowej
Jak wiadomo mąka pszenna jest "dość" tucząca i dbając o zdrowie należy ją zastępować mąką razową lub orkiszową. Moje ulubione muffinki bananowe odchudziłam zamieniając mąkę pszenną na orkiszową , orkiszową razową oraz dodając płatki owsiane. Cukier zastąpiłam miodem oraz suszoną żurowiną. Wyszły bardzo smaczne jak widać na zdjęciach. Polecam tą zdrowszą wersję wszystkim łasuchom:)
Składniki:
- 3 duże banany (lub 4 małe)
- szklanka mąki orkiszowej
- pół szklanki mąki orkiszowej razowej
- pół szklanki płatków owsianych
- duża garść suszonej żurawiny
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-8 łyżek miodu ( w zależności od upodobań, u mnie 6)
- Olej wlewamy do miski i ubijamy razem z jajkami
- Dodajemy calą resztę pozostałych składników i dokładnie mieszamy (można łyżką lub mikserem)
- Masę przekładamy do foremek muffinkowych i pieczemy 25-30 min w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)