Pyszne śniadanie w Australijskim stylu
Jest to moje ulubione śniadanie. Nie wiedzieć czemu w Polsce jajek sadzonych raczej nie przyrządza się na śniadanie, mimo że jajka w innej postaci są bardzo popularne. W innych krajach za to jajka sadzone świetnie się sprawdzają jako pierwszy posiłek dnia. Ja nauczyłam się je jeść będąc w Australi, gdzie podawane w towarzystwie smażonego szpinaku i pomidorów są podstawą restauracyjnych śniadań. Ubolewam nad tym, że w Polsce świeży szpinak nie jest popularny i przez to mało dostępny. Śniadanie to jest bardzo banalne, jednak smażony szpinak i smażony pomidor podany razem z jajkami smakuje wybornie. MUSICIE tego spróbować!!!!
Składniki:
- 2 jajka
- Duża garść świeżego szpinaku
- 1 pomidor
- sól, pieprz
- Szpinak myjemy i wrzucamy na rozgrzany olej, obok układamy pomidora pokrojonego w ćwiartki
- Gdy liście szpinaku już się zaczną zmniejszać wbijamy dwa jajka i smażymy aż jajka będą gotowe. W międzyczasie obracamy pomidorki i mieszamy szpinak by się nie przypalił
- Przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy z grzankami ( u mnie "wczorajsza" bułka chwilkę podsmażona na patelni po zdjęciu jajek)
oj, chyba mam jakies australijskie korzenie ;)
OdpowiedzUsuńmieszkałam tam przez 3 lata i troszkę mi się teraz tęskni za niektórymi autralijskimi smaczkami:)
Usuńszpinak jest ekstra! ja robie taka jajecznice jak nie mam czasu - w zasadzie wychodza sadzone :p
OdpowiedzUsuńpyszne, proste i szybkie śniadanko - gdyby tylko mieć taki szpinak zawsze pod ręką:)
Usuń