Kasza jaglana z dynią
Zdrowe, proste i smaczne. Jako dodatek zamiast ziemniaków lub po prostu jako samodzielne danie. Super na śniadanie.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- sól, natka pietruszki
- Łyżka oleju, masła klarowanego lub oleju lnianego
- Kaszę prażymy na patelni lub w garnku, przelewamy wrzątkiem a następnie zalewamy wrzącą wodą ( ja zwykle nalewam wody tak około 3 centymetry ponad powierzchnię kaszy, jeśli do kaszy dodajemy jeszcze warzywa)
- Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 min (uważamy żeby się nie przypaliło, jeśli mamy za mało wody to trzeba dolać, nie mieszać).
- Po wyłączeniu możemy jeszcze przykryć garnek ściereczką i poczekać aż kasza jeszcze trochę dojdzie, dodać olej i delikatnie przemieszać
Gotowe.
pyszne polecam,właśnie to pałaszuję zakochałam się w tym prostym a jakże zdrowym przepisie.pozdrawiam Halina
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowao, na zdrówko! Pozdrawiam Monika
Usuń