Wytrawne muffinki ze szpinakiem i kurczakiem
Tym razem mój niezawodny przepis muffinkowy przydał się do stworzenia kolejnych muffinków wytrawnych - tym razem szpinakowo - kurczakowych. Warto wypróbować ten przepis bo szpinak nadaje muffinkom fajny smaczek, kurczaka jest tu stosunkowo niewiele ale świetnie pasuje do szpinaku. Polecam bo są bardzo smaczne. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na imprezę. Z podanego przepisu wychodzi 6 muffinek i uważam że warto je zrobić z podwójnej porcji:)
Składniki:
- 2 jajka
- 120 ml oleju
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 250 - 300 gram świeżych liści szpinaku
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, papryka ostra
- Szpinak myjemy, odsączamy i dusimy na patelni w 2-3 łyżkach oleju do momentu aż wszystkie liście się skurczą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wystygnięciu kroimy szpinak na mniejsze kawałki.
- Pierś z kurczaka gotujemy (możemy pokroić w mniejsze paski by szybciej się ugotowała) i solidnie doprawiamy solą i papryką ostrą. Studzimy i kroimy w drobną kostkę.
- Do miski wlewamy olej, wbijamy jajka i ubijamy na puszystą masę.
- Następnie dodajemy kurczaka i szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Chwilke miksujemy.
- Gotową masę wkładamy do foremek i pieczemy około 30 min w 180 stopniach
Oto proporcje szpinaku, kurczaka i oleju jakie użyłam:
Konsystencja ciasta - gęsta
No i efekt końcowy - tak wyglądają w środku
Smacznego!
....i dajcie znać czy smakowało :)
Witam,bardzo dobre te mufinki! Niepowtarzalny smak,zaspakajają głód,są syte i apetyczne.Na pewno skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńcd.. jeszcze nie jeden raz!
OdpowiedzUsuń