Tarta migdałowa ze śliwkami - tarta frangipane
Tarta wyglądała na bardzo smaczną więc przepisu zbytnio nie zmnieniałam.
Składniki:
Kruche ciasto z migdałami:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki rozrdrobnionych w mikserze migdałów
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 szklanka rozdrobnionych migdałów
- 1/2 szklanki cukrru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
Wykonanie:
- Wyrabiamy kruche ciasto: w misce mieszamy mąkę i migdały z solą, margaryną i jajkiem. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wstawiamy do lodówki na 30 min
- Podobnie jak kruche ciasto wyrabiamy pastę frangipane, wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania wmiarę gładkiej gęstej masy.
- Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki
- Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę ( u mnie silikonowa). Ciasto nakłówamy dokładnie widelcem i pieczemy około 15 min w 180 stopniach C.
- Po wystudzeniu rozsmarowujemy masę fangipane i na wierzch układamy koncentrycznie ćwiartki śliwek - im więcej śliwek nam się zmieści tym będzie smaczniejsze
- Pieczemy 50 - 60 min w 180 stopniach - po czym tą pyszną tartę pałaszujemy!
Przecudna:).Pozdrawiamy serdecznie.
OdpowiedzUsuńDzięki:) Pozdrawiam!
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńPycha, potwierdzam:)
UsuńMigdały i śliwki, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz takie połączenei wypróbowałam ale faktycznie jest rewelacyjne. Pozdrawiam!
UsuńPiękna tarta. Cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTak dzięki za przepis, jak zobaczyłam twoje zjęcie to już musiałam zrobić tą tartę i bardzo dobrze bo odkryłam coś pysznego:)
Usuń:) wow wygląda niewiarygodnie:) nic tylko zrobić!
OdpowiedzUsuńzrobić, zrobić, polecam:)idealna na niedzielne popołudnie:)
Usuń