Zupa krem marchewkowo - porowy z mlekiem kokosowym
Zapraszam was do spróbowania kremu marchewkowo - porowego z mlekiem kokosowym. Por dodaje zupy delikatnej ostrości a mleko kokosowe nadaje zupie słodkawego charakteru. Dodatek czerwonego buraczka nieco "podkręcił" kolor zupki. Mnie i mojej rodzince zupka bardzo smakowała dlatego polecam:)
Składniki:
- 6 marchewek
- 1 średni por
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebulka
- 1 buraczek czerwony (mały lub średni)
- mięsko na zupkę ( opcjonalnie) - u mnie kawałek wieprzowinki
- sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, chili lub papryka ostra
- Mięso na zupę zalewamy wodą i gotujemy około pół godzinki
- Dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości
- Zupke doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, majerankiem i papryką ostrą lub chili (1-2 łyżeczki według upodobań)
- Wyjmujemy mięso i cebulę
- Resztę miksujemy na gładki krem i na sam koniec dodajemy puszke mleka kokosowego (można dodać go już bezpośrednio na talerzu)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)