środa, 30 października 2013

Domowy chlebek dyniowo - szpinakowy - musicie spróbować!

Domowy chlebek dyniowo - szpinakowy - musicie spróbować!


Musicie koniecznie spróbować kanapki ze świeżymi liśćmi szpinaku i jeszcze ciepłą podsmażoną dynią - rewelacja. Nie koniecznie musi to być kanapka z chlebka upieczonego z dynią i ze szpinakiem jak u mnie, na każdym chlebku będzie wyśmienita. Wystarczy dynię zetrzeć na tarce i chwilkę podsmażyć do zarumienienia na odrobinie oleju czy masła - tylko lekko posolić. Ja się zachwyciłam tym smakiem. Oczywiście  chlebek pszenno - orkiszowy upieczone ze szpinakim i z dynią też polecam. Ma delikatny posmak dyniowy ale nie mocny więc nawet jak ktoś nie przepada za dynią w tym połączeniu na pewno mu posmakuje. Polecam:)

 Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 300g mąki orkiszowej
  • 50g mąki orkiszowej razowej
  • woda (około 400 ml)
  • sól (1-1,5 łyżeczki)
  • 1 szklanka ugotownej dyni pokojonej w drobną kostkę
  • około 150g liści szpinaku

Zakwas:

Ja otrzymałam już gotowy. Po wyrobieniu ciasta na chleb odkładam 1-2 łyżeczki ciasta do słoiczka, które po około 3 dniach staje się zakwasem na kolejny raz.

Obiecuję, że kiedyś zrobię własny i opiszę jak ale na razie polecam przepis na przykładowy zakwas (pod poniższymi linkami):
Wykonanie:

  • Do miski wsypujemy mąkę, zakwas, ziarna słonecznika i sól. Wszystko zalewamy około 400 ml wody. Ciasto można wyrobić ręcznie lub mikserem. Ja załączam mikser na wolnych obrotach i zostawiam na 10 minut. Ciasto musi mieć konsystencję dosyć zbitą, ale jeśli widzimy, że mikser się "męczy" dolewamy trochę wody. Ciasto nie powinno jednak być zbyt lejące.
  • Po wyrobieniu ciasta odkładamy do słoiczka 1-2 łyżki ciasta jako zakwas na następny raz. 
  • Do reszty dodajemy ugotowaną i pokrojoną w kostkę dynię oraz przesmażony na maśle lub oleju szpinak (doprawiony solą i pieprzem według uznania). Mieszamy delikatnie.Odrobinę dyni i szpinaku pozostawiamy n akoniec do dekoracji.
  • Formę keksówkę, dł.ok 35cm lub więcej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto i na wierzch posypujemy odrobinę dynią, ziarnami słonecznika i liśćmi szpinaku.  Następnie całość przykrywamy szmatką i zostawiamy na około 10 godzin aż ciasto wyrośnie.
  • Gdy ciasto wystaje około 2cm ponad blaszkę wkładamy je do zimnego piekarnika i załączamy piekarnik na 200 stopni (bez nawiewu) około 45-55 min w zależności od piekarnika. Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
A poniżej jeszcze kilka zdjęć z przygotowań:









 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Czyli zakwasu dajesz te 1-2 łyżeczki, które wcześniej odkładałaś? Nie dokarmiasz go już przed pieczeniem?

    Ciekawe połączenie z dynią i szpinakiem. Myślę, że można by też spróbować z puree z dyni.

    OdpowiedzUsuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)