Warzywniaczek - Zapiekany kotlet warzywno - mielony
Ulepszony polski kotlet mielony - nie smażony, co oszczędza czas jego przygotowania i zmniejsza kaloryczność; z dodatkiem warzyw co sprawia, że automatycznie staje się zdrowszy no i zdecydowanie zyskuje na smaku. Zdecydowanie polecam taką formę mielonego:)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wierzowego lub wieprzowo - wołowego
- szklanka startej marchewki
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka (starta na tarce)
- pół szklanki startego selera lub pietruszki
- mały pęczek pietruszki
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra lub łagodna
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju
- Bułkę tartą w szklance zalać wodą by rozmiękła
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić i wyrobić na jednolita masę ( na tyle ile to możliwe)
- Formować podłużne walce i ułożyć je w naoliwionym wcześniej naczyniu do zapiekania
- Spryskać po wierzchu odrobiną oleju
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 min w zależności od piekarnika
Polecam, smacznego!
robie, polecilam kolezance w pracy, wyszlo jej pysznie,
OdpowiedzUsuńja swoj przepis troszke zmienilam, zobaczymy jak wyjdzie ale mimo to polecam goraco :)