Muffinki dyniowo - razowe z miodem i malinami
Muffinki powstały z myślą o akcji "muffinki na diecie" i choć na powyższym zdjęciu wcale nie widać by były niskokaloryczne, to powstały z mąki razowej orkiszowej i miodu ( bez dodatku zwykłej mąki pszennej i cukru). Jako że robiąc je poskąpiłam miodu i wyszły troszkę za mało słodkie w wersji ostatecznej zostały polane miodem i malinkami domowej roboty. Oto przepis:
Składniki:
- 200 ml oleju
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
- pół szklanki otrębów owsianych (mogą być zamiennie płatki owsiane zwykłe)
- szklanka dyni stratej na tarce
- 6-8 łyżek miodu (ja użyłam 4 ale się okazało za mało)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Olej wlewamy do miski i ubijamy razem z jajkami
- Dodajemy calą resztę pozostałych składników i dokładnie mieszamy (można łyżką lub mikserem)
- Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję co regulujemy ilością mąki ( mnie weszło aż 2 i pół szklanki, zauważcie że mąka razowa zachowuje sie nieco inaczej niż zwykła)
- Masę przekładamy do foremek muffinkowych i pieczemy 25-30 min w 180 stopniach - można ozdobić wierzch pestkami dyni lub słonecznika przed pieczeniem
Smacznego!
:) dziekuję Kochana za nie. Były wyśmienite!
OdpowiedzUsuńa bardzo proszę:) zapraszam częściej:)
UsuńDziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji kulinarnej Muffinki na diecie! Bardzo lubię dynię - trzeba będzie wypróbować Twój przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam dynię - a muffinki dyniowe wychodzą bardzo smaczne dlatego polecam:)
Usuńno masz! przed chwilą jadłam, ale teraz to mi narobiłaś ochoty na słodkie!
OdpowiedzUsuń