piątek, 20 września 2013

Kasza jaglana z cebulką, jajkiem i suszonymi pomidorami

Pomysł na śniadanie na ciepło - kasza jaglana z cebulką, jajkiem i pomidorkami suszonymi


Kolejna odsłona kaszy jaglanej tym razem z pomidorkami suszonymi. Jak dla mnie pyszne i zdrowe śniadanko:) Polecam każdemu takie rozgrzewające śniadanko na te jesienne chłodne poranki.

Składniki:
  •  1 filiżanka kaszy jaglanej
  • jajko (ugotowane na twardo)
  • kilka sztuk suszonych pomidoró w zalewie z oliwy z oliwek
  • mała cebulka lub kawałek pora
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
 
  • Cebulke lub pora pokroić w drobną kostkę
  • Kaszę jaglaną uprażyć a następnie przelać wrzątkiem by wypłukać zanieczyszczenia
  • Zalać wrzątkiem (w proporcji około1:2 (dwa razy więcej wody niż kaszy)) i odrobinę posolić
  • Dodać cebulkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 min
  • Do gotowej kaszy dodać pokruszone jajko, pokrojone pomidorki oraz 2-3 łyżki oliwy ze słoiczka z  pomidorami
  • Całość obsypać obficie zieloną pietruszką
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Moniko, wiekie dzięki za podzielenie się przepisem :) Właśnie spróbowałam tej sałatki i muszę przyznać, że jest pyszna! Czy poleciłabyś to danie, jako lunch do pracy, na zimno tzn. bez podgrzewania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, Cieszę się że smakowało:) Myślę, że na zimno bedzie również bardzo smaczna, nie wiem tylko czy wystarczy jako lunch bo jest to dość lekkie danie, więc nie wiem czy na długo zaspokoi głód:)

    OdpowiedzUsuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)