wtorek, 15 października 2013

Dietetyczna zapiekanka warzywna z mięskiem mielonym bez nabiału

Dietetyczna zapiekanka warzywna z mięskiem mielonym bez nabiału

Uwielbiam zapiekanki warzywne. Tym razem zdecydowałam się na dodanie mięsa by zapiekanka zaspokajała apetyt na dłużej. Zapewniam, że w wersji bezmięsnej też wyjdzie pyszna. Świetna propozycja dla matek karmiących - nie jest smażona (można zrezygnować z cebulki) i nie zawiera nabiału.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 12 dużych ziemniaków 
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 2 buraczki czerwone
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 cebulka
  • garść natki pietruszki i koperku
  • majeranek, papryka ostra, sól, pieprz

Wykonanie:

  • Cebulkę drobno porkoić i zeszklić na patelni
  • Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulkę, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, przecier pomidorowy i wyrobić na kleistą masę
  • Warzywa obrać i pokroić w dość cienkie plasterki
  • Spód naczynia do zapiekania wysmarować olejem lub oliwą z oliwek (jeśli nie chcemy używać oleju wcale można spód podlać wodą lub wylać na dno trochę wody spod pomidorów w puszcze)
  • Układać kolejno warstwy: na spód ziemniaki, posolić, posypać ostrą papryką (1-2 łyżeczki)
  • Ułożyć warstwę marchewki, pora i buraczków czerwonych a następnie kolejną warstwę ziemniaków. Nie zapomnijcie solidnie posolić ziemniaki i posypać majerankiem 

  • Rozłożyć równomiernie warstwę mięsa a na to kolejną warstwę ziemniaków. Posolić i posypać majerankiem.


  • Na wierzch wylewamy dwie puszki pomidorów  i posypujemy koperkiem
  •  Pieczemy 60 - 80 min w 180 stopniach celsjusza ( W zależności od piekarnika, tak by ziemniaki były miękkie. Jeśli chcemy skrócić czas pieczenia można wcześniej podgotować odrobinę ziemniaki)

 


Warstwa mięsna wyszła przepyszna, delikatna i wilgotna. Jedynie spód troszkę się rozpada, polecam bardziej ugnieść dolną warstwę przed nałożeniem mięsa. Zapiekanka smakuje wyśmienicie biorąc pod uwagę, że nie zawiera ani żółtego sera ani śmietany czy sosu beszamelowego. Pamiętajcie tylko by dobrze doprawić to danie, każdą warstwę ziemniaków należy obficie posolić bo ziemniaki chłoną sól. Użyłam dwóch puszek pomidorów by ziemniaki miały skąd wchłonąć wodę (zamiast używać dodatkowej porcji oliwy) i zyskać fajniejszy smak. Polecam.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)