Proste, szybkie i smaczne kruche ciasto z powidłami
Kruche ciasto z powidłami - proste, szybkie i smaczne. Myślę, że powidła w każdej przydomowej spiżarni się powinny znaleźć, najlepiej oczywiście gdy są własnej roboty:) Więc gdy nie bardzo jest z czego zrobić wymyślne słodkości to polecam bardzo to proste ciasto.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 margaryny
- 1/4 kostki smalcu (jeśli nie macie może być po prostu margaryna)
- cukier do smaku według uznania (około pół szklanki żeby ciasto było słodkie), ja proponuję 1/4 szklanki
- mały słoiczek powideł (około 150 gramów)
- Mąkę wsypać do miski i na tarce o dużych oczkach zetrzeć margarynę i smalec. Dodać cukier i wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto włożyć na 0,5 godzinki do lodówki, mocno schłodzić.
- Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć 2/3 ciasta. Mój sposób by jak najszybciej i równo wyłożyć formę ciastem to zetrzeć mocno schłodzone ciasto na tarce bezpośrednio na formę i uklepać ręką by było równomiernie rozłożone. Ciasto wystające ponad brzegi uciąć równo nożem.
- Teraz nałożyć warstwę powideł - około 0,5 cm grubości.
- Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Ozdobić powidłami i kawałkami pokrojonego na plasterki jabłka. Można również zrobić dekoracyjne kulki z pozostałości ciasta.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 50 - 60 min aż ciasto się zarumieni.
Zwykła czcionka byłaby bardziej czytelna.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWezmę to pod uwagę - dziękuję za opinię:)
Usuńw jakiej temperaturze piec ciasto?
OdpowiedzUsuń180 stopni, już dodaję w przepisie
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń