Razowe ciasteczka dyniowo - orzechowe (orkiszowe) bez mleka i jaj
Chciałam się z wami podzielić przepisem na zdrowszą wersja ciasteczek - z mąki razowej orkiszowej. Ciasteczka dyniowe już od dawna mi się marzyły. Następnym razem zrobię z dżemem dyniowym, żeby smak dyni był bardziej wyraźny. Ciasteczka już w odsłonie świątecznej, mogą być prezentem mikołajowym:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej zwykłej
- 0,5 kostki margaryny bezmlecznej
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki musu dyniowego
- Margarynę rozpuścić w małym rondelku i ostudzić.
- Do miski wsypać obie mąki, cukier, pokruszone orzechy włoskie, dodać mus z dyni i wystudzoną margarynę.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć, aż powstanie jednolita masa. Będzie dość kleista ale nie będzie nam "zostawać na rękach".
- Formować dowolne kształty ciastek. Ja małymi porcjami rozpłaszczałam ciasto pomagając sobie wałkiem i foremkami wycinałam świąteczne kształty. Ciasteczka ozdobiłam cukrowymi flamastrami ( dostępne w wielu supermarketach).
- Piec w 180 stopniach aż się zarumienią - około 20 -30 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)