"Lasagne" - zapiekanka z kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym
Moim pomysłem było zastąpienie makaronu lasagne kaszą jaglaną. Jeśli chodzi o smak to wyszło pyszne danie, ale nazwałabym je bardziej zapiekanką niż "lasagne". Po nałożeniu na talerz nie udało się niestety zachować warstw, mimo to polecam jako warte wypróbowania danie z kaszy jaglanej. Świetnie się tu sprawdził dodatek mleczka kokosowego w połączeniu z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 5-6 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (może być z poprzedniego dnia)
- 500 g mięsa mielonego ( u mnie mielona łopatka wieprzowa
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1puszka mleczka kokosowego
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/4 średniego selera
- garść zielonej natki pietruszki
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra (1 łyżeczka lub więcej) lub chili
- 0,5 kostki sera żółtego - opcjonalnie dla tych, którzy nie są na diecie
- Na patelni zeszklić cebulkę i kolejno dodać startą pietruszkę, seler, marchewkę.
- Podlać odrobiną wody (około 1/2 lub 3/4 szklanki) i dusić około 10-15 min.
- Dodać przyprawy i pomidory z puszki, wymieszać i pogotować jeszcze przez chwilkę.
- Dodać mięso mielone i całość dusić jeszcze 5-8 min.
- W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną ( podprażyć, wypłukać wrzątkiem, zalać wrzątkiem i gotować 10 min pod przykryciem)
- W naczyniu do zapiekania (20x30cm) na dno wylać odrobinę oleju i układać kolejno warstwy: kaszę jaglaną ( 2,5 - 3 szklanki), połowę przygotowanego sosu mięsnego, warstwę kaszy (2,5-3 szklanki) i warstwę mięsa.
- W osobnym naczyniu połączyć puszkę pomidorów w zalewie z puszką mleka kokosowego i tak przygotowanym sosem polać wierzch naszej zapiekanki. Można dodatkowo posypać startym żółtym serem.
- Zapiekać około 40 - 50 min w 180 stopniach.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)