Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane robi każdy i chyba każdy przepis zna. Jednak w każdym domu robi się je trochę inaczej i mają zawsze inny smak. Ja się podzielę z wami przepisem na placki jakie robi się u mnie:) Są pyszne! - zresztą jak każde jedne placki ziemniaczane. Jest to moje najulubieńsze danie ze wszystkich. Pierwszy raz je zrobiłam w wersji ze szpinakiem, bo akurat miałam nadmiar przygotowanego już szpinaku i bardzo dobrze bo wyszło pyszne danie:)
Przepis na dwie osoby, chyba że ktoś jest ziemniaczanym pożeraczem (tak jak ja) to wtedy taka porcja starcza na jedną osobę!
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 1 mała lub średnia cebulka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- świeży szpinak, sól, czosnek - jeśli się zdecydujecie na wersję ze szpinakiem
Wykonanie:
- Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do blendera.
- Wbić jajko, dodać sól i pieprz i wszystko razem zmiksować na gładką masę ( oczywiście najsmaczniejsze placki będą jeśli ziemniaki utrzemy własnoręcznie na tarce (na tych najmniejszych oczkach) na papkę, ale taka szybka wersja z blendera też jest super.
- Smażyć cienkie małe placuszki w dość dużej ilości oleju ( inaczej niestety nie będą takie smaczne tylko suche) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym i dokładnie z obu stron odcisnąć nadmiar tłuszczu. Gotowe!
- Jeśli chodzi o szpinak to na rozgrzany olej wrzucamy świeże liście szpinaku, solimy, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość. Taki szpinak nakładamy na usmażone placki.
Placki ziemniaczane ze szpinakiem? Jestem na tak! :) Ciekawe urozmaicenie klasyki.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńWłaśnie zamierzam wypróbować bo wyglądają smakowicie :) szpinak co prawda mam mrożony, ale może będzie ok.
OdpowiedzUsuń