Dżem dyniowy
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 2 kg dyni
- 350-450 g cukru
- sok z jednej lub dwóch pomarańczy
- Dynię pokroić w półksiężyce a następnie obrać ze skóry i wyciąć nożykiem miąższ z pestkami.
- Tak przygotowaną dynię pokroić w drobniejszą kostkę i przełożyć do dużego garnka.
- Dodać cukier, sok z pomarańczy i dusić do miękkości. Po około 20 minutach gotowania można dynię zmiksować lub rozdrobnić ugniataczem do ziemniaków. Można dosłodzić lub dodać cukru waniliowego do smaku.
- Całość jeszcze smażyć około 40 - 50 min.
- Następnie gorącą jeszcze dynię przekładamy do słoików wygrzanych wcześniej w piekarniku (przez kilkanaście minut w 100C), zakręcamy dokładnie, stawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygną.
Otrzymujesz ode mnie nominację do Liebsten Blog Award. Reszta tutaj:
OdpowiedzUsuńhttp://nietypowamatkapolka.blogspot.com/
pozdrawiam