Pierogi razowe ze szpinakiem
Już od dawna miałam ochotę na pierogi z mąki razowej i bardzo się cieszę, że się zebrałam żeby je zrobić. Ciasto na pierogi robi się tak samo jak to tradycyjne używając zamiast mąki pszennej mąkę razową (u mnie orkiszowa ale może być również pszenna). Pierogi wychodzą bardzo smaczne myślę, że mają bardziej intensywny smak niż te z mąki standardowej. Warto spróbować. Polecam.
Składniki:
Na ciasto:
- 0,5 kg mąki razowej orkiszowej (lub pszennej)
- żółtko
- łyżka oliwy
- 230 ml gorącej wody
- płaska łyżeczka soli
- świeży szpinak około 300 - 500g (w zależności ile chcecie zrobić pierogów)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotować farsz:
- Szpinak dobrze umyć, odsączyć i smażyć na patelni aż liście zwiędną. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Proporcje są tak podane, że powinno wyjść idealne w konsystencji ciasto, ale wiadomo w zależności od mąki możecie potrzebować odrobinę więcej lub mniej wody. Mnie wyszło bardzo udane ciasto z podanych proporcji.
- Ciasto rozwałkować jak najcieniej, wykrawać krążki i nadziewać je przygotowanym farszem. W razie potrzeby przy rozwałkowywaniu można troszkę podsypać zwykłą mąką ale nie powinno być to konieczne.
- Pierogi wrzucać na gotującą się osoloną wodę i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować 4-5 minut.
- Wyjąć łyżką cedzakową na sito i opłukać zimną wodą by się nie sklejały. Podawać ciepłe same lub z jogurtem naturalnym.
Mnie jeszcze zostało trochę ciasta więc zrobiłam kilka pierogów z dżemem dyniowym. Wyszły pyszne!
Smacznego!
Ależ napakowane szpinakiem :) Takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńnadziałabym je jeszcze fetą lub ricottą :) bardzo lubię te ze szpinakiem! :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze mieszałam szpinak pół na pół z białym serem, to pierwsze pierogi z nadzieniem 100% szpinaku od czasu gdy muszę unikać nabiału, ale bez sera też dają rade wyśmienicie:)
Usuń