Zwykły biały chleb (na drożdżach w proszku) według Nigelli
Jeśli od dawna mieliście ochotę upiec domowy chlebek ale baliście się że nie umiecie lub że nie będzie dobry - oto bardzo prosty w wykonaniu przepis i nie ma możliwości że chlebek "nie wyjdzie". Nie potrzeba zakwasu - wystarczą drożdże instant w proszku i woda po gotowaniu ziemniaków (no i oczywiście mąka:)).
Ja użyłam mąki orkiszowej żeby było zdrowiej, ale wam proponuję na pierwszy raz użyć mąkę pszenną - chlebek wychodzi nieco lżejszy. Potem kombinujcie do woli:) Inspirację zaczerpnęłam tutaj. No więc do dzieła!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa)
- 1 saszetka drożdży instant
- 0,5 łyżeczki soli
- około 200 ml ciepłej osolonej wody po gotowaniu ziemniaków
- 1 łyża oleju roślinnego
- Do miski wsypać 500 g mąki, drożdże, sól i zalać 200 mililitrami wody z ziemniaków ( mnie ta ilość wody pasowała idealnie wyszło gładkie ciasto i nie musiałam już podsypywać mąką)
- Dodać jeszcze łyżkę oleju rzepakowego lub słonecznikowego (lub masło jeśli wolicie) i wyrabiać ciasto przez 10 min aż powstanie gładka masa.
- Jeśli nie macie doświadczenia w wyrabianiu ciasta drożdżowego polecam ten filmik gdzie jest to super wytłumaczone i pokazane - warto obejrzeć.
- Gdy ciasto już mamy wyrobione formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. (Ciasto można zostawić do wyrośnięcia na noc w chłodnym miejscu, ale przed przystąpieniem do ponownej obróbki najpierw trzeba je będzie ogrzać do temperatury pokojowej i później postępować dalej jak poniżej.)
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy przez około minutę, nadajemy kształt bochenka, układamy na blasze i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (1- 1,5 h).
- Po tym czasie posypujemy chlebek mąką, nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego na 200-220 stopni piekarnika.
- Pieczemy około 35 min aż się zarumieni i studzimy na kratce.
Najprostszy i pyszny :) Bardzo taki lubię :)
OdpowiedzUsuń