poniedziałek, 9 września 2013

Placuszki z jabłkami i amarantusem

Placuszki z jabłkami i amarantusem

Pyszne i zdrowe placuszki z jabłkami i płatkami amarantusa jako zdrowsza wersja racuchów. Polecam bo wyszły bardzo smaczne:)

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 płatków amarantusa ( do kupienia w sklepie z żywnością ekologiczną)
  • szklanka wody mineralnej gazowanej ( zamiast mleka)
  • jajko
  • proszek do pieczenia, soda oczyszczona (po łyżeczce)
  • sól
  • szklanka jabłek pokorojonych w kostkę
  • cukier puder
Wykonanie:
  • mąkę oraz płatki amarantusa razem z sodą i proszkiem do pieczenia umieścić w misce
  • dodać jajko oraz tyle wody mineralnej by powstało dość gęste ciasto (można dodać szczypte soli)
  • następnie dodać jabłka pokorojone w kostkę ( u mnie były to antonówki dość kwaśne i twarde więc pokroiłam je dość drobno)
  • smażyć placuszki na patelni z obu stron na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy by pozbyć się jak największej ilości tłuszczu
Najlepiej smakują na ciepło posypane cukrem pudrem i cynamonem jeśli lubicie. Płatki amarantusa nadają nieco bardziej chrupiący smak. Polecam.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)