piątek, 15 listopada 2013

Naleśniki z jarmużem na trzy sposoby

Naleśniki z jarmużem na trzy sposoby

 Naleśniki z jarmużem, kaszą i warzywami (od prawej), z jarmużem i kurczakiem oraz z jarmużem, kaszą, warzywami i kurczakiem.

Jarmuż - dawniej popularny, dziś niestety zapomniany w polskiej kuchni. Moda na zdrowe odżywianie sprawia jednak, że jarmuż powoli wraca do łask i na polskie stoły.

A dlaczego jest taki zdrowy?

 Jest bardzo cennym źródłem wapnia (jest go tyle samo co w mleku ), witaminy K, witaminy C, karotenoidów ( (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny). Zawiera silne przeciwutleniacze i posiada właściwości przeciwzapalne. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
  Ze względu na zawartość wyżej wymienionych substancji jarmuż powinniśmy spożywać bo:
- zwiększa odporność immunologiczną organizmu,
- zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku*

Moja propozycja na wykorzystanie jarmużu w kuchni to pyszne naleśniki na trzy sposoby: z jarmużem i warzywami, z jarmużem i kurczakiem oraz z jarmużem, warzywami i kurczakiem.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 3 szczypty soli
Farsz:
  • około 200 g liści jarmużu (najlepiej młodych, z tych starszych trzeba wyjąć żyłki)
  • 1pierś z kurczaka (średnia podwójna)
  • kasza ( u mnie gryczana nieprażona) około 1 szklanki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • koperek, zielona pietruszka (posiekane, po 1 łyżce stołowej)
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
  • olej do smażenia
Szybki  sos pomidorowy:
  • 400g pomidorów z puszki
  • łyżka oleju lub masła (najlepiej klarowanego bo zdrowsze)
  • łyżka zielonej pokrojonej pietruszki lub koperku 
  • łyżeczka majeranku
  • sól ,pieprz
Szybki sos czosnkowy:
  • mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • trochę zielonych lub suszonych ziół (1 łyżka stołowa)


Wykonanie:

  • Ugotować kaszę.
  • Jarmuż umyć, wysuszyć i lekko rozdrobnić rękami lub pokroić nożem, posolić i poddusić na oleju lub maśle, aż  liście zwiędną. Potem posiekać nożem żeby jak najlepiej rozdrobnić.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie  oleju, dodać starty na grubych oczkach tarki seler, pietruszkę i marchewkę. Delikatnie podlewać wodą żeby się nie przypaliło. Dusić do miękkości warzyw około 20 min. Doprawić solą, pieprzem ,papryką i ziołami.
  • Pierś z kurczak umyć, pokroić w kilka mniejszych kawałków i ugotować najlepiej na patelni w bardzo małej ilości wody. Dodać odrobinę soli, pietruszki zielonej i papryki ostrej. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić w drobniuteńką kosteczkę lub cieniutkie plasterki.
  • Połowę tak przygotowanego kurczaka połączyć z połową uduszonego jarmużu - i tak mamy już gotowy pierwszy farsz.
  • Drugi farsz: ugotowaną  kaszę (około 1,5 szklanki ugotowanej kaszy) połączyć z warzywami i jarmużem. Dobrze wymieszać i sprawdzić czy jest dobrze doprawione. Powinno być dość wyraziste w smaku by dobrze smakowało z naleśnikiem.
  • Do połowy tak przygotowanego farszu dodajemy drugą połowę kurczaka i już mamy trzeci farsz.
  • W międzyczasie przygotowujemy ciaso naleśnikowe i smażymy dość cienkie naleśniki.
  • Nadziewamy naleśniki przygotowanymi wcześniej farszami i podajemy z sosem - ja proponuję czosnkowy i pomidorowy.
Sos czosnkowy:
  • Jogurt przełożyć do miseczki, wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać i gotowe
Sos pomidorowy:
  • Pomidorki przesmażyć na patelni z odobiną oleju, dodać sól, pieprz, zioła i gotowe.
Naleśniki są pyszne - polecam!

SMACZNEGO!

*Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jarmu%C5%BC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)