Naleśniki z jarmużem na trzy sposoby
Naleśniki z jarmużem, kaszą i warzywami (od prawej), z jarmużem i kurczakiem oraz z jarmużem, kaszą, warzywami i kurczakiem.
Jarmuż - dawniej popularny, dziś niestety zapomniany w polskiej kuchni. Moda na zdrowe odżywianie sprawia jednak, że jarmuż powoli wraca do łask i na polskie stoły.
Jarmuż - dawniej popularny, dziś niestety zapomniany w polskiej kuchni. Moda na zdrowe odżywianie sprawia jednak, że jarmuż powoli wraca do łask i na polskie stoły.
A dlaczego jest taki zdrowy?
Jest bardzo cennym źródłem wapnia (jest go tyle samo co w mleku ), witaminy K, witaminy C, karotenoidów ( (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny). Zawiera silne przeciwutleniacze i posiada właściwości przeciwzapalne. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
Ze względu na zawartość wyżej wymienionych substancji jarmuż powinniśmy spożywać bo:
- zwiększa odporność immunologiczną organizmu,
- zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku*
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku*
Moja propozycja na wykorzystanie jarmużu w kuchni to pyszne naleśniki na trzy sposoby: z jarmużem i warzywami, z jarmużem i kurczakiem oraz z jarmużem, warzywami i kurczakiem.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki wody
- 2 jajka
- 3 szczypty soli
- około 200 g liści jarmużu (najlepiej młodych, z tych starszych trzeba wyjąć żyłki)
- 1pierś z kurczaka (średnia podwójna)
- kasza ( u mnie gryczana nieprażona) około 1 szklanki
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- koperek, zielona pietruszka (posiekane, po 1 łyżce stołowej)
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
- olej do smażenia
Szybki sos pomidorowy:
Wykonanie:
- 400g pomidorów z puszki
- łyżka oleju lub masła (najlepiej klarowanego bo zdrowsze)
- łyżka zielonej pokrojonej pietruszki lub koperku
- łyżeczka majeranku
- sól ,pieprz
- mały jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- trochę zielonych lub suszonych ziół (1 łyżka stołowa)
Wykonanie:
- Ugotować kaszę.
- Jarmuż umyć, wysuszyć i lekko rozdrobnić rękami lub pokroić nożem, posolić i poddusić na oleju lub maśle, aż liście zwiędną. Potem posiekać nożem żeby jak najlepiej rozdrobnić.
- Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oleju, dodać starty na grubych oczkach tarki seler, pietruszkę i marchewkę. Delikatnie podlewać wodą żeby się nie przypaliło. Dusić do miękkości warzyw około 20 min. Doprawić solą, pieprzem ,papryką i ziołami.
- Pierś z kurczak umyć, pokroić w kilka mniejszych kawałków i ugotować najlepiej na patelni w bardzo małej ilości wody. Dodać odrobinę soli, pietruszki zielonej i papryki ostrej. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić w drobniuteńką kosteczkę lub cieniutkie plasterki.
- Połowę tak przygotowanego kurczaka połączyć z połową uduszonego jarmużu - i tak mamy już gotowy pierwszy farsz.
- Drugi farsz: ugotowaną kaszę (około 1,5 szklanki ugotowanej kaszy) połączyć z warzywami i jarmużem. Dobrze wymieszać i sprawdzić czy jest dobrze doprawione. Powinno być dość wyraziste w smaku by dobrze smakowało z naleśnikiem.
- Do połowy tak przygotowanego farszu dodajemy drugą połowę kurczaka i już mamy trzeci farsz.
- W międzyczasie przygotowujemy ciaso naleśnikowe i smażymy dość cienkie naleśniki.
- Nadziewamy naleśniki przygotowanymi wcześniej farszami i podajemy z sosem - ja proponuję czosnkowy i pomidorowy.
- Jogurt przełożyć do miseczki, wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać i gotowe
- Pomidorki przesmażyć na patelni z odobiną oleju, dodać sól, pieprz, zioła i gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)