Muffinki jabłkowe z porzeczkami
Tym razem pora na muffinki z nutką kwaskowych porzeczek. Jabłka + porzeczki = bardzo smaczne połączenie. Polecam:)Składniki:
- 150 ml oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka startego jabłka (1 duże jabłko)
- 100g czrnej porzeczki ze słoiczka (porzeczki zasypane cukrem i spasteryzowane) lub mrożone
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek cukru
- kilka kostek ulubionej czekolady
- Do miski wlewamy olej i wbijamy 2 całe jajka, całość miksujemy do uzyskania puszystej masy (2-3 min)
- Następnie dodajemy starte jabłko, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub mikserem.
- Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i mieszamy.
- Masą wypełniamy dowolne foremki muffinkowe.
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aż się zarumienią.
Ależ wyrośnięta muffinka!
OdpowiedzUsuń