poniedziałek, 11 listopada 2013

Muffinki jabłkowe z porzeczkami

Muffinki jabłkowe z porzeczkami

Tym razem pora na muffinki z nutką kwaskowych porzeczek. Jabłka + porzeczki = bardzo smaczne połączenie. Polecam:)

Składniki:

  •  150 ml oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka startego jabłka (1 duże jabłko)
  • 100g czrnej porzeczki ze słoiczka (porzeczki zasypane cukrem i spasteryzowane) lub mrożone
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 7 łyżek cukru
  • kilka kostek ulubionej czekolady
Wykonanie:
  • Do miski wlewamy olej i wbijamy 2 całe jajka, całość miksujemy do uzyskania puszystej masy (2-3 min)
  • Następnie dodajemy starte jabłko, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub mikserem.
  •  Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i mieszamy.
  • Masą wypełniamy dowolne foremki muffinkowe.
  • Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aż się zarumienią.
Smacznego!




1 komentarz:

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)