Zupa krem z pieczonej papryki
Polecam wam zupę z pieczonej papryki - u mnie dziś była na obiad i wszyscy zachwycali się jej smakiem:) Świetna propozycja na zimowe dni, zupka jest zdrowa, aromatyczna i rozgrzewająca.
Składniki na zupę dla 4 osób:
- 4 czerwone papryki
- Około 2 litry rosołu ( im pyszniejszy rosołek ugotujecie tym pyszniejsza zupa)
- sól, pieprz, papryka ostra, rozmaryn, koperek, zielona pietruszka
- mleczko kokosowe do dekoracji
Składniki na rosół:
- porcja mięsa najlepiej drobiowego: np. kilka skrzydełek, korpus i nóżki ( u mnie 2 skrzydełka i szyja z kaczki)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- kawałek pora
- 1 - 2 małe cebule
- sól, pieprz, majeranek
- Nastawić rosół: mięso włożyć do zimnej wody i zagotować. Dodać sól, majeranek, pieprz, ziele angielskie. Pogotować 20 -30 minut i dodać wszystkie warzywa. Gotować jeszcze 30- 40 minut do miękkości warzyw.
- Paprykę ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 - 40 min aż się zarumieni.
- Wyjąć gorącą z piekarnika i po paru chwilach ostrożnie zdjąć skórkę ( łatwo schodzi ale trzeba uważać, żeby się nie poparzyć)
- Paprykę, 2 marchewki, pietruszkę i mały kawałek selera zmiksować z rosołem do pożądanej konsystencji.
- Doprawić koperkiem, zieloną pietruszką, rozmarynem i ostrą papryką (według uznania ja proponuję pół łyżeczki)
- Zagotować żeby się wszystkie smaki przegryzły razem.
- Podawać z mlekiem kokosowym ( niekoniecznie, może być słodka śmietana lub nic, ale z mleczkiem kokosowym smakuje pysznie) i grzankami ( dowolny chlebek lub bułkę pokroić w kostkę i podgrzewać na suchej patelni, aż się zarumieni).
SMACZNEGO!
uwielbiam!
OdpowiedzUsuń