Gulasz z żołądków
Lubicie? Bo ja uwielbiam:) Żołądki kojarzą mi się z dzieciństwem - jak z każdego niedzielnego rosołku pozwalano mi zawsze wyjadać żołądek. Dziś proponuję wam zrobienie pysznego gulaszu z indyczych żołądków (są większe od tych kurzych, a po ugotowaniu równie pyszne). Danie to niestety trzeba długo gotować ale za to smak wszystko wynagradza. Zatem do dzieła. Aby przygotować potrawę dla 3-4 osób potrzeba:
Składniki:
- 1 kg indyczych żołądków (mogą być kurze)
- 2 duże cebule
- 1-2 papryki
- pęczek koperku (można zastąpić 2 łyżkami suszonego)
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, tymianek
- Żołądki dokładnie umyć i wyczyścić z jakichkolwiek resztek jeśli potrzeba.
- Wypłukane żołądki zalać gorącą wodą i gotować około 1,5 godziny. Można dodać do nich listek laurowy i sól.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju.
- Dodać również paprykę i chwilkę podsmażyć aż trochę zmięknie.
- Ugotowane żołądki pokroić w paseczki i dodać do cebuli i papryki. Podlać wodą i dusić. Jeśli przed ugotowaniem żołądków przelejecie je wrzątkiem, możecie użyć wody z ich gotowania.
- Dusić wszystko razem jeszcze 1- 1,5 godziny, aż cebulka z papryką się rozpadną i zrobi się z nich sosik. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz 1 łyżeczką papryki słodkiej i 1 łyżeczką papryki ostrej (lub pieprzu cayenne jeśli lubicie na ostro). Wkroić również pęczek koperku.
- Jeśli sos wyszedł wam dość rzadki możecie zrobić zasmażkę ale nie powinno być to konieczne.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)