Sałatka grecka z pieczoną papryką
Jak w łatwy sposób urozmaicić zwykłą grecką sałatkę? Wystarczy dodać do niej pieczoną lub podsmażoną paprykę, która nabiera wtedy zupełnie innego smaku i doskonale podnosi smak każdej sałatki. Ja dodatkowo podsmażyłam również pomidorki, żeby nabrały lepszego smaku ( te kupowane w zimie niestety nie są tak aromatyczne jak te sezonowe). Dodajcie w ten sposób przyrządzoną paprykę do waszej ulubionej sałatki - poniżej przepis na moją:)
Składniki:
- Pół główki sałaty lodowej
- Około 200 gr sera sałatkowego lub fety
- Pół dużego ogórka
- 150gr pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz do smaku
- Sałatę dokładnie umyć, wysuszyć i połamać lub pokroić na drobne kawałki.
- Paprykę pokroić w paski i upiec spryskaną oliwą w piekarniku w 180 stopniach ( około 20 - 30 min) lub usmażyć na patelni na oleju ( 5-10 min aż będzie miękka i lekko zarumieniona).
- Pomidorki pokroić na połówki i również usmażyć jak paprykę.
- Pokroić ser i ogórka w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem lub jeśli lubicie można dodatkowo polać dresingiem.
SMACZNEGO!
zdrowo i smaczne :)
OdpowiedzUsuń