wtorek, 17 września 2013

Sos Śliwkowy

Sos Śliwkowy


Doskonały zamiast ketchupu do kanapek i świetny jako sos do mięs. Przepis znalazłam tutaj i podaję w niezmienionej formie bo jest doskonały. Zaraz po ugotowaniu wydawało mi się, że jest za słodki i za bardzo czuć ocet, jednak w połączeniu z innymi produktami okazuje się że wpasowuje się idealnie. Dodam tylko, że sosik nieznacznie zmienia smak po pasteryzacji. Polecam zrobić ten sosik od razu z dwu lub trzykrotnej porcji śliwek:)

Składniki:
  • 1 kg śliwek węgierek (wydrylowanych)
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu lub kwasek cytrynowy (2 łyżeczki kwasku na 1 szklankę wody)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka curry
Wykonanie:

  • Sliwki i resztę składników wymieszać w garnku i gotować na wolnym ogniu około godziny często mieszając by się nie przypaliło. 
  • Potem całość wystudzić i zmiksować. 
  • Gotowy sos umieścić w słoiczkach i pasteryzować 15 minut od chwili zagotowania. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Droga Autorko, jakiś czas temu wykorzystałam Twój przepis na ten sos, a teraz otwierając słoiczek używam go do różnego rodzaju mięs, sos udał się wspaniale, jeszcze lepiej smakuje, jest niesamowity w smaku i maturalnie zagęszczony, bez ulepszaczy. To jeden z pierwszych przetworów, jakie pokusiłam się zrobić! Chciałabym podziękować i pogratulować pomyśłu. Sos jest niesamowity. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę że smakował! Uwielbiam się dzielić dobrymi przepisami:) Bardzo dziękuję za komentarz - dobrze wiedzieć że ktoś tam jest i faktycznie korzysta czasami z moich przepisów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)