czwartek, 5 września 2013

Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe

Jeśli zostało nam trochę dyni, z którą nie wiadomo co zrobić polecam placuszki dyniowe. Robi się je tak samo jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniaków używamy dyni. Mają bardzo łagodny słodkawy smak. Polecam.


Składniki:
  • dynia ( około 2-3 szklanki startej na grubej tarce dyni)
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie: 

  • Startą dynię umieścić  w misce, posolić, dodać jajko i odczekać chwilkę aż dynia puści trochę soku
  • Dodać mąkę i wymieszać żeby powstała klejąca masa
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor
  • Wyjmować na bibułkę lub ręcznik papierowy i odcisnąć maksymalną ilość tłuszczu
  • Podawać  z cukrem waniliowym lub z cukrem pudrem. Wyśmienite są polane słodką śmietaną, ale to już dla tych co mogą beztrosko jeść nabiał:)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)