poniedziałek, 2 września 2013

Prażuchy

Prażuchy



Nieraz to co najprostsze jest najsmaczniejsze. Ja uwielbiam odkrywać właśnie takie dania. Jednym z nich są prażuchy, sa tak proste w przygotowaniu, z tak niewielu składników a smak mają obłędny (szczególnie dla wielbicieli ziemniaków:)). A więc do dzieła.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
Wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy jak zwykle, lecz w połowie gotowania zasypujemy wierzch mąką. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.
  • Ziemniaki odcedzamy ale tak by mąka pozostała w garnku.
  • Ubijamy całość i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić. Powstaje lepka i ciągnąca się masa. Okazuje się, że ziemniaki są tak pyszne że już nic nie trzeba dalej robić.
  • Jeśli nie zależy nam na pochłonięciu dodatkowych kalorii, to powstałą masę możemy podsmażyć na patelni razem z cebulką.
 Smacznego!

1 komentarz:

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)