środa, 11 września 2013

Kasza jaglana z dynią

Kasza jaglana z dynią


Zdrowe, proste i smaczne. Jako dodatek zamiast ziemniaków lub po prostu jako samodzielne danie. Super na śniadanie.

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • sól, natka pietruszki
  • Łyżka oleju, masła klarowanego lub oleju lnianego
Wykonanie:
  • Kaszę prażymy na patelni lub w garnku, przelewamy wrzątkiem a następnie zalewamy wrzącą wodą ( ja zwykle nalewam wody tak około 3 centymetry ponad powierzchnię kaszy, jeśli do kaszy dodajemy jeszcze warzywa)
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 min (uważamy żeby się nie przypaliło, jeśli mamy za mało wody to trzeba dolać, nie mieszać).
  • Po wyłączeniu możemy jeszcze przykryć garnek ściereczką i poczekać aż kasza jeszcze trochę dojdzie, dodać olej i delikatnie przemieszać
    Gotowe.
Smacznego!

 


2 komentarze:

  1. pyszne polecam,właśnie to pałaszuję zakochałam się w tym prostym a jakże zdrowym przepisie.pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowao, na zdrówko! Pozdrawiam Monika

      Usuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)