wtorek, 10 września 2013

Chleb żytni 100% na zakwasie z dynią i słonecznikiem

Chleb żytni 100% na zakwasie z dynią i słonecznikiem


Tym razem chlebek upieczony tylko z mąki żytniej - wyszedł pyszny jak zwykle:) Oto przepis:

Składniki:
  • 400g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • woda
  • sól (1-2 łyżeczki)
  • około 100gr ziaren słonecznika
  • około 100gr pestek dyni

Zakwas:

Ja otrzymałam już gotowy. Po wyrobieniu ciasta na chleb odkładam 1-2 łyżeczki ciasta do słoiczka, które po około 3 dniach staje się zakwasem na kolejny raz.

Przepis na przykładowy zakwas możecie znaleźć pod poniższymi linkami:
Wykonanie:

  • Do miski wsypujemy wszystkie składniki: mąkę (w sumie około 650-700g), zakwas, ziarna słonecznika i dyni, 1,5-2 łyżeczki soli. Wszystko zalewamy około 400-500ml wody. Ciasto można wyrobić ręcznie lub mikserem. Ja załączam mikser na wolnych obrotach i zostawiam na 10 minut. Ciasto musi mieć konsystencję dosyć zbitą, ale jeśli widzimy, że mikser się "męczy" dolewamy trochę wody. Ciasto nie powinno jednak być zbyt lejące.
  • Po wyrobieniu ciasta odkładamy do słoiczka 1-2 łyżki ciasta jako zakwas na następny raz. 
  • Formę keksówkę, dł.ok 35cm lub więcej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto i na wierzch posypujemy odrobinę ziarnami.  Następnie całość przykrywamy szmatką i zostawiamy na około 10 godzin aż ciasto wyrośnie.
  • Gdy ciasto wystaje około 2cm ponad blaszkę wkładamy je do zimnego piekarnika i załączamy piekarnik na 200 stopni (bez nawiewu) około 50-60 min w zależności od piekarnika. Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mniam, rewelacyjny chlebek. Przygotowałam, upiekłam, posmakowałam :-)Dorota

    OdpowiedzUsuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)