czwartek, 24 października 2013

Pyszne śniadanie w Australijskim stylu

Pyszne śniadanie w Australijskim stylu


Jest to moje ulubione śniadanie. Nie wiedzieć czemu w Polsce jajek sadzonych raczej nie przyrządza się na śniadanie, mimo że jajka w innej postaci są bardzo popularne. W innych krajach za to jajka sadzone świetnie się sprawdzają jako pierwszy posiłek dnia. Ja nauczyłam się je jeść będąc w Australi, gdzie podawane w towarzystwie smażonego szpinaku i pomidorów są podstawą restauracyjnych śniadań. Ubolewam nad tym, że w Polsce świeży szpinak nie jest popularny i przez to mało dostępny. Śniadanie to jest bardzo banalne, jednak smażony szpinak i smażony pomidor podany razem z jajkami smakuje wybornie. MUSICIE tego spróbować!!!!

Składniki:

  • 2 jajka
  • Duża garść świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz
Wykonanie:

  • Szpinak myjemy i wrzucamy na rozgrzany olej, obok układamy pomidora pokrojonego w ćwiartki
  • Gdy liście szpinaku już się zaczną zmniejszać wbijamy dwa jajka i smażymy aż jajka będą gotowe. W międzyczasie obracamy pomidorki i mieszamy szpinak by się nie przypalił
  • Przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy z grzankami ( u mnie "wczorajsza" bułka chwilkę podsmażona na patelni po zdjęciu jajek)
SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. oj, chyba mam jakies australijskie korzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mieszkałam tam przez 3 lata i troszkę mi się teraz tęskni za niektórymi autralijskimi smaczkami:)

      Usuń
  2. szpinak jest ekstra! ja robie taka jajecznice jak nie mam czasu - w zasadzie wychodza sadzone :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne, proste i szybkie śniadanko - gdyby tylko mieć taki szpinak zawsze pod ręką:)

      Usuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)