wtorek, 1 października 2013

Zupa krem marchewkowo - porowy z mlekiem kokosowym

Zupa krem marchewkowo - porowy z mlekiem kokosowym



Zapraszam was do spróbowania kremu marchewkowo - porowego z mlekiem kokosowym. Por dodaje zupy delikatnej ostrości a mleko kokosowe nadaje zupie słodkawego charakteru. Dodatek czerwonego buraczka nieco "podkręcił" kolor zupki. Mnie i mojej rodzince zupka bardzo smakowała dlatego polecam:)

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1 średni por
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • 1 buraczek czerwony (mały lub średni)
  • mięsko na zupkę ( opcjonalnie)  - u mnie kawałek wieprzowinki
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, chili lub papryka ostra
Wykonanie: 

  • Mięso na zupę zalewamy wodą i gotujemy około pół godzinki
  • Dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości
  • Zupke doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, majerankiem i papryką ostrą lub chili (1-2 łyżeczki według upodobań)
  • Wyjmujemy mięso i cebulę
  • Resztę miksujemy na gładki krem i na sam koniec dodajemy puszke mleka kokosowego (można dodać go już bezpośrednio na talerzu)




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)