wtorek, 8 października 2013

Warzywniaczek - Zapiekany kotlet warzywno - mielony

Warzywniaczek - Zapiekany kotlet warzywno - mielony

 

Ulepszony polski kotlet mielony - nie smażony, co oszczędza czas jego przygotowania i zmniejsza kaloryczność; z dodatkiem warzyw co sprawia, że automatycznie staje się zdrowszy no i zdecydowanie zyskuje na smaku. Zdecydowanie polecam taką formę mielonego:)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wierzowego lub wieprzowo - wołowego
  • szklanka startej marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka (starta na tarce)
  • pół szklanki startego selera lub pietruszki
  • mały pęczek pietruszki
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra lub łagodna
Wykonanie:

  • Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju
  • Bułkę tartą w szklance zalać wodą by rozmiękła
  • Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić i wyrobić na jednolita masę ( na tyle ile to możliwe)
  •  Formować podłużne walce i ułożyć je w naoliwionym wcześniej naczyniu do zapiekania
  • Spryskać po wierzchu odrobiną oleju
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 min w zależności od piekarnika
Proponuję kotleciki podać z pieczonymi warzywami - korzystając z wolnej półki w piekarniku podczas pieczenia warzywniaczka. Ziemniaki, marchewkę, dynię i cukinię kroimy w dużą kostkę, solimy, spryskujemy olejem i pieczamy na blasze w piekarniku (czas pieczenia taki sam jak kotlecików, więc cały obiadek nam się zrobi w jednym czasie)

Polecam, smacznego!

1 komentarz:

  1. robie, polecilam kolezance w pracy, wyszlo jej pysznie,
    ja swoj przepis troszke zmienilam, zobaczymy jak wyjdzie ale mimo to polecam goraco :)

    OdpowiedzUsuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)