niedziela, 3 listopada 2013

Proste, szybkie i smaczne kruche ciasto z powidłami

Proste, szybkie i smaczne kruche ciasto z powidłami


Kruche ciasto z powidłami - proste, szybkie i smaczne. Myślę, że powidła w każdej przydomowej spiżarni się powinny znaleźć, najlepiej oczywiście gdy są własnej roboty:) Więc gdy nie bardzo jest z czego zrobić wymyślne słodkości to polecam bardzo to proste ciasto.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 margaryny 
  • 1/4 kostki smalcu (jeśli nie macie może być po prostu margaryna)
  • cukier do smaku według uznania (około pół szklanki żeby ciasto było słodkie), ja proponuję 1/4 szklanki
  •  mały słoiczek powideł (około 150 gramów)
Wykonanie:

  • Mąkę wsypać do miski i na tarce o dużych oczkach zetrzeć margarynę i smalec. Dodać cukier i wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto włożyć na 0,5 godzinki do lodówki, mocno schłodzić.
  • Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć 2/3 ciasta. Mój sposób by jak najszybciej i równo wyłożyć formę ciastem to zetrzeć mocno schłodzone ciasto na tarce bezpośrednio na formę i uklepać ręką by było równomiernie rozłożone.  Ciasto wystające ponad brzegi uciąć równo nożem.
  • Teraz nałożyć warstwę powideł - około 0,5 cm grubości.
  • Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Ozdobić powidłami i kawałkami pokrojonego na plasterki jabłka. Można również zrobić dekoracyjne kulki z pozostałości ciasta.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 50 - 60 min aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Zwykła czcionka byłaby bardziej czytelna.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. w jakiej temperaturze piec ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)